Správný výběr lyží

Mnoho lidí si koupí hned první carvingové lyže, které uvidí, ale to je v mnoha případech velká chyba. Pojďte si se mnou ukázat, jak byste si měli vybrat správné lyže:

  1. Je potřeba si uvědomit, jak moc schopný jste lyžař. Podle toho se zásadně odvíjí další výběr lyží, takže tuto položku nezanedbejte a nepřeceňujte ani nepodceňujte své schopnosti.
  2. Je potřeba si ujasnit v jakém terénu se budete nejvíce pohybovat, kde budete nejvíce lyžovat. Je velký rozdíl lyžování na upravených sjezdovkách nebo lyžováním na prašanu ve volném terénu.
  3. Při výběru lyží je třeba dbát nejen na vaši výšku, ale také na vaši váhu. Na to nikdy nezapomínejte, protože prodejci vám mohou nabízet lyže pouze dle výšky. Málokdy se stane, že se zeptají i na vaši váhu.
  • Začátečník by si měl vybrat měkké lyže, které mají jádro z umělé hmoty. Pokud jste začátečník, pak vás nemusejí trápit různé rozdělení lyží podle rádiusu nebo podle technických parametrů. Budete mít dost práce zvládnout lyže samotné a správný styl lyžování.
  • Pokročilým lyžařům se doporučují lyže tvrdší, s dřevěným jádrem, nebo také tzv. sendviče, které jsou sestaveny z několika slitin umělé hmoty a z několika druhů dřeva.
  • Obecně platí pravidlo, že pokud máte delší lyže a větší rádius, pak jezdíte velmi rychle a děláte větší oblouky. Pokud máte kratší lyže a menší rádius, pak je tomu právě naopak.
  • Obecně je také známo, že pokud máte mohutnější postavu a jste vysocí, pak máte delší lyže, které lépe rozprostřou vaši hmotnost po sněhu.
  • Pokud máte lyže užší ve středu, pak jsou takovéto lyže určeny pro upravené sjezdovky. Při pravém opaku se takovéto lyže hodí na neupravený prašan.

Někdy se také setkáte s těmito termíny:

Allround, allmountain – Jedná se o nižší modely určené pro začátečníky, či mírně pokročilé. Dají se použít pro široké spektrum využití, například pro relaxační, až středně sportovní ježdění

Allmountain – Tyto lyže jsou konstruovány především pro sportovní jízdu. Jsou vhodné i pro občasné ježdění mimo upravenou sjezdovku.

Skicross – Takovéto lyže jsou určeny pro tvrdší sportovní jízdu, ve které jezdíte mimo nebo na rozbité sjezdovce. Jezdí se ve středních až delších obloucích s mírně rozšířenými lyžemi.

Shortcarver – Tyto lyže jsou určeny pro rychlou výuku začátečníků. Jezdí se s nimi i sport tzv. funcarving.

Freeride/Freestyle – Jedná se o speciální lyže určené hlavně pro jízdu v prašanu mimo sjezdovky. Určeny jsou pro freeride i pro trikové jízdy ve snowparcích (freestyle, slopestyle).

 

Je jen na vás, kolik svého času výběru lyží věnujete, ale nezapomeňte na fakt, že pokud chcete opravdu zažít super pocit z lyžování, musíte vybrat správné lyže, které vám sednou a budou vyhovovat vašemu stylu lyžování, jen tak si dokážete lyžování užít.